TEGNINGER UDEN STREGER

 

Bent Christensen

 

 

Denne side er oprettet 16.01.15.

 

Senest opdateret 16.01.15. - Indledning og første "tegning": Johanne Schmidt-Nielsen.

 

NB! Se også undersiderne "Aforismer" og "Debat".

 

 

-

 

 

INDHOLD

(Bortset fra Indledningen står ældst nederst, yngst øverst)

 

Indledning

-

Tegning nr. 1 - Johanne Schmidt Nielsen

 

 

 

*  *  *

 

 

 

TEGNINGER UDEN STREGER

 

Indledning

 

Har jeg opfundet en ny genre? Den er i hvert fald ny for mig. Jeg har altid beundret vittigheds- og satiretegnerne. Og uanset hvad jeg under fredelige omstændigheder ville mene om det jo meget grove venstreorienterede blad Charlie Hebdo, har dette blad og dets tegnere, både de endnu levende og de døde, også gjort et stærkt indtryk på mig. Der er tale om en helt særlig fransk tradition, og i mange tilfælde har ofrene for satiren virkelig selv bedt om at blive hængt ud. Forholdene i Frankrig er i mange henseender meget anderledes end forholdene i Danmark. Desuden virker Charlie Hebdo-folkene på mange måder særdeles sympatiske. Og de er helt uafviseligt intelligente og dygtige. Men også bedre og mere bløde, end man umiddelbart skulle tro. Det er i hvert fald mit klare indtryk her den 16. januar 2015. Jeg har gennem Ekstra Bladet bestilt et eksemplar af det første nummer efter attentatet, og jeg håber, jeg får det, og glæder mig til i givet fald at studere det nøje.

 

Men jeg kan desværre ikke selv tegne. Derfor har jeg besluttet at prøve at lave en serie Tegninger uden streger (jf. Felix Mendelssohn-Bartholdys Lieder ohne Worte). Og det vil selvfølgelig sige, at jeg med ord prøver at beskrive det billede, jeg gerne ville have kunnet tegne, og dernæst skriver, hvad der (eventuelt) skulle have stået i en eller flere talebobler, hvorefter jeg (normalt) vil forsyne "tegningen" med en undertekst.

 

I første omgang vil mine "tegninger" nok helt overvejende komme til at handle om situationen omkring terroranslaget i Paris 7/1 og om den videre fremmed- og værdipolitiske problematik, ikke mindst her i Danmark. Men det kan ikke udelukkes, at jeg vil prøve at bruge denne genre, og altså denne nye underside, til alle mulige former for satire og humor.

 

 

*

 

 

Tegning nr. 1 - Johanne Schmidt Nielsen

 

I forgrunden Johanne Schmidt-Nielsen, der i taleboblen siger: "Bare nogle få tosser". Men i den mørke baggrund bag sig har hun en stor flok elefanthueklædte mænd, der svinger deres Kalasjnikov'er i luften. Teksten under "billedet" er: "Hun er stadig ikke bange. Men hun er jo også deres ven". - 16.01.15.